Šípky z vlastní zahrady

Koupit si čaj v supermarketu a léčivý v lékárně. To je takový městský přístup, aplikovaný i nezaměstnanými vesničany na podpoře. Protože co je z obchodu je dobré a co je z lékárny, to je zdravé. Nebo alespoň zdravější, jak ukázaly průzkumy při nákupech zubních past. A přitom zdraví máme kousek od sebe, v našich zahradách nebo těsně za nimi, ve volné přírodě. Jako například červené šípky.

Šípky rostou v přírodě samy, jsou považovány za plevel a v zahradě, co jak velké, ji málokdo strpí. Je to škoda, protože na jaře kvete krásnými světle růžovými květy a na podzim se ostnaté keře vybarví sytě červený plody. Ty jsou vítanou zimní pochoutkou nejen pro ptactvo, ale i zdrojem vitamínu C pro nás.

Divoké šípky mohou růst i na okraji vaší zahrady

Ještě před padesáti lety školní děti sbírali o školních vycházkách ale i o volných dnech na podzim šípky a třídy soutěžili ve sběru, která nasbírá červených šípek nejvíce. Byly cennou surovinou pro tehdejší farmaceutický průmysl. Dnes za uvedení účinku na obalu čaje hrozí producentovi vysoká sankce.

To však neznamená, že šípky přestaly být léčivé. Jen se o tom nesmí mluvit. Ačkoli babičky je s oblibou používali jako čaj proti nachlazení. I dnes si můžete svobodně vybrat, zda si koupíte za vydělané peníze preparát v lékárně nebo si nasbíráte zdarma za vesnicí za sáček šípků pro sebe a svou rodinu.

Šípky na čaj je nejlepší sbírat před prvními mrazy. A to ze dvou důvodů. Jednak jsou tvrdé, nepukají se v rukou, jednak po přechodu mrazem obsahují méně vitamínu C.

Zralé červené šípky

Obírat se je vyplatí v hrubých pracovních rukavicích a v pevném kabátě, aby se nám do něj nezachytávaly ostny na větvích. Po přinesení domů šipky omyjte a zbavte jemných chloupků na konci plodů, škrábalo by vás z toho v hrdle. Potom za lžíci čerstvých šipek dejte do šálku a zalijte horkou vodou, nechte stát deset minut. Máte hotový čaj, ideální jako prevence i léčení v sychravém podzimu a studené zimě.

Zbývající šipky usušte v sušičce nebo na radiátoru, na tácku s pečícím papírem. Před vařením čaje musíte sušené šipky nadrtit. Pokud nemáte starý hmoždíř, poslouží i mixér, pusťte ho na vteřinu či dvě, stačí šipky ostrým nožem narušit, lépe se budou louhovat, nemusí být na prach.

Šípkový čaj chutná kysele, právě po vitamínu C. Škoda ho kazit cukrem, potravou pro bakterie, kterých se chceme v zimě zbavit. Pokud máte dost velkou zahradu, nechte jeden nebo dva keře šipek růst, na podzim jeh udržujte v přiměřeném tvaru a velikosti řezem. Odvděčí se vám chutnými plody a vy ušetříte za kupované čaje.

Reklamy

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s